نشست گروه علوم بهداشتی و تغذیه با حضور اعضای این گروه علمی و جمعی از متخصصان و کارشناسان با موضوع "بررسی تولیدات و واردات محصولات تراریخته و ایمنی غذایی" برگزار شد.
به گزارش فانا، در این نشست، دکتر محمدی، رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، با اشاره به ضرورت استفاده از محصولات تراریخته؛ منافع و چالشهای آن را تشریح کرد.
در ادامه؛ دکتر ملبوبی، از اساتید این پژوهشگاه ضمن ارائه تاريخچه و گزارشي از توليد محصولات تراريخته در جهان و ايران افزود: عمده محصولات مذكور در ايران از طريق واردات روغن، سويا و ذرت تامين و صرفا۳۰۰ هزار تن از طريق توليد داخلي است.
وی همچنین خاطر نشان کرد: توليد محصولات تراريخته مي تواند موجب افزايش ۲۲ تا ۲۵ درصدي محصول و كاهش ۳۷ درصدي استفاده از آفت كش ها و هم چنين كاهش ۳۹ درصدي هزينه توليد گردد و افزايش حدود ۶۸ درصدي منفعت كشاورز را بهمراه داشته باشد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: بهره وري از توليد محصول تراريخته ايمن در داخل كشور مي تواند ضمن حفظ تنوع زيستي، توليد محصول مقاوم به خشكي و آفت ها را افزايش داد، نياز ساليانه خوراك دام (سويا وذرت) در كشور ۱۰ تا ۱۲ ميليون تن است كه در صورت عدم تامين آن از طريق توليد يا واردات امكان حفظ توليد وجود ندارد.
در ادامه جلسه، دکتر دهدشتی، قائم مقام وزیر در امور مجلس، دکتر صالحی جوزانی، معاون پژوهشی و فناوری سازمان تحقیقات، و دکتر گوهرکانی، مشاور وزیر و مدیر کل دفتر محیط زیست و توسعه پایدار وزارت جهاد کشاورزی نیز به بیان دیدگاهها و ارائه راهکارهایی در این زمینه پرداختند.
کارشناسان حاضر درنشست تاکید کردند؛ وجود يك كار گروه ايمني زيستي در كشور می تواند ارقام و نژادهاي ايمن (۲۵ تا ۳۰ رقم) را شناسايي كرده و واردات آنها محصولات مرتبط از سوي آزمايشگاههاي مرجع ارزيابي و سپس ثبت و سفارش انجام مي گيرد و نیز هنگام ورور كالا مجددا" نمونه گيري انجام و آزمايش شود.
گفتنی است؛ در برنامه هفتم، دولت موظف شده تا ساليانه ۲۵ درصد از واردات محصولات تراريخته بكاهد ولي متاسفانه توليد آن در كشور ممنوع گرديده است كه با توجه به گسترش خشكسالي و كم آبي در كشور، خطر كمبود محصول و تامين امنيت غذايي با مشكل جدي مواجه خواهد شد.
در پایان این نشست، مقرر شد جلسات تخصصی بیشتری به منظور بررسی دقیقتر ابعاد مختلف این موضوع برگزار شود.