دوشنبه ۲۳ تير ۱۴۰۴ , 14 Jul 2025
رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در نشست خبری با اصحاب رسانه با بیان این نکته افزود: آمار ابتلا به بیماری‌هایی چون تب مالت، سالک، تب کریمه کنگو و هاری در کشور نگران‌کننده است و مقابله با این تهدیدها نیازمند عزم جدی و همکاری همه‌جانبه دستگاه‌های مسوول است.
هزینه هر واکسن هاری ۷ یورو است
به گزارش فانا، قباد مرادی طی نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به ۱۵ ژوئیه، روز جهانی بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان، با اشاره به گستردگی عوامل بیماری‌زا اظهار کرد: از میان حدود ۱۴۰۰ عامل عفونی شناخته‌ شده، حدود ۶۰ درصد از آنها قابلیت انتقال از حیوان به انسان را دارند. تجربه پاندمی کرونا نشان داد که چقدر این موضوع اهمیت دارد. 
 
وی افزود: بیش از ۸۰ درصد بیماری‌های نوپدید و بازپدید در ۴۰ سال گذشته، منشا مشترک انسانی-حیوانی داشته‌اند. بیماری‌هایی مثل آنفلوآنزای پرندگان یا مرس، نمونه‌های روشنی از این تهدیدها هستند.
 
به گفته مرادی در برخی کشورها، با مداخلات بهداشتی و دامپزشکی گسترده، کنترل این بیماری‌ها ممکن شده است. کشورهای صنعتی با وجود داشتن دامداری‌های وسیع یا جمعیت حیوانات اهلی و وحشی، موفق شده‌اند میزان بروز بیماری‌های مشترک را به حداقل برسانند اما در کشور ما هنوز چالش‌هایی وجود دارد.
 
رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر با اشاره به شرایط اقلیمی ایران تاکید کرد: اقلیم ایران به‌ گونه‌ای است که شرایط زیست بسیاری از ناقلان و عوامل بیماری‌زا را فراهم می‌کند. با این حال، مشکل اصلی ما نبود هماهنگی کافی بین‌بخشی است. کنترل بیماری‌های مشترک فقط وظیفه وزارت بهداشت نیست. دستگاه‌هایی نظیر سازمان دامپزشکی، جهاد کشاورزی، محیط زیست و سایر نهادها باید در این حوزه ایفای نقش مؤثر داشته باشند.
 
مرادی بیان کرد: دو بیماری در کشور ما مهم‌اند که یکی تب مالت است، در کشور در سال گذشته ۱۹ هزار و ۹۷۲ مورد تب مالت شناسایی شده است، عامل اصلی ابتلا به این بیماری مصرف لبنیات غیرپاستوریزه و تماس با دام است. واکسن این بیماری باید به دام تزریق شود و متولی این موضوع سازمان دامپزشکی است. 
 
وی با بیان اینکه بیش از ۴۰۹ هزار مورد حیوان گزیدگی طی سال گذشته رخ داده است، اعلام کرد: سال گذشته ۲۴ مورد فوت ناشی از هاری در کشور داشته‌ایم. هزینه هر واکسن هاری ۷ یورو است و هر فرد دچار حیوان گزیدگی باید ۳ نوبت واکسن هاری دریافت کند.
 
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت تصریح کرد: بسیاری از این موارد حیوان گزیدگی توسط حیوانات خانگی انجام می‌شود بنابراین توصیه می‌کنیم در صورت بروز هرگونه حیوان‌گزیدگی و خراش توسط حیوان مردم به مراکز مراقبت هاری مراجعه کنند.
 
وی تاکید کرد: باید قواعدی برای افرادی که حیوانات خانگی نگهداری می‌کنند از نظر بهداشتی در نظر گرفته شود زیرا سالانه هزینه زیادی بابت درمان هاری انجام می‌شود در حالی که بسیاری از افراد ماه‌ها میلیون‌ها تومان صرف نگهداری حیوانات خانگی می‌کنند. 
 
مرادی همچنین ضمن هشدار نسبت به نگهداری حیوانات خانگی نظیر سگ و گربه تصریح کرد: انگل توکسوپلاسموز در بدن برخی از گربه‌ها زندگی می‌کند و در مادران بارداری که به این بیماری مبتلا می‌شوند جنین شان ممکن است دچار سندرمی به نام تورچ شود که باعث ناهنجاری‌هایی مانند عقب ماندگی ذهنی می‌شود. سگ‌ها نیز تا حدودی می‌توانند ناقل این انگل باشند بنابراین خانواده‌هایی که حیوانات خانگی نگهداری می‌کنند حتما از نظر عدم ابتلای حیوان خود به این بیماری مطمئن شوند تا فرزندان‌شان دچار مشکلی نشوند.
 
وی همچنین درباره آمار ابتلا به تب کریمه کنگو بیان کرد: سال گذشته ۷۹ مورد ابتلای قطعی تب کریمه کنگو داشتیم که بیشترین موارد در استان‌های سیستان و بلوچستان و کرمان و یزد بوده‌اند. کنه هیالوما باعث ابتلا به تب کریمه کنگو می‌شود.
 
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر تعداد فوتی‌های ناشی از این بیماری گفت: ۵ مورد فوتی نیز بر اثر ابتلا به تب کریمه کنگو در سال گذشته به ثبت رسیده است.
 
ابتلای ۸۲۶۷ نفر به سالک در کشور، اصفهان در صدر 
 
رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در پاسخ به سوال درباره آمار سالک و میزان شیوع آن در استان‌های مختلف کشور اظهار کرد:‌ در سال گذشته در کشور ۸ هزار و ۲۶۷ مورد ابتلا به سالک در کشور ثبت شده و بیشترین استان های آلوده شامل اصفهان، خراسان، فارس و خوزستان بوده‌اند. 
 
وی افزود: بیماری‌هایی مانند سالک مشکلی دارند این است که در کشورهای توسعه‌یافته دغدغه‌مندی برای مبارزه با آن‌ها وجود ندارد و بنابراین از محققان کشور درخواست می‌کنیم به بیماری‌های بومی مانند سالک توجه خاص داشته باشند زیرا روش‌های مقابله با سالک مانند دهه‌های پیش است.
 
در ادامه این نشست خبری، محمد زینلی رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با بیان اینکه ۹۵ درصد از موارد حیوان گزیدگی مربوط به سگ و گربه است، بیان کرد: ۵ درصد دیگر مربوط به حیوانات اهلی است که از طریق وحوش مانند شغال و گرگ دچار هاری شده‌اند. حدود ۸۰ درصد از حیوان گزیدگی‌ها سگ گزیدگی توسط سگ‌های ولگرد و خانگی است و ۱۵ درصد مابقی نیز گزش توسط گربه است که عمدتا این گربه‌ها خانگی هستند. بالای ۵۰ درصد از سگ‌هایی که افراد را مورد گزش قرار می‌دهند سگ‌های صاحبدار هستند که بسیاری از آن‌ها واکسیناسیون دریافت نکرده‌اند.
 
محمد زینلی در پاسخ به سوالی مبنی بر آمار گزش توسط حیوانات زهرآگین اظهار کرد: در سال گذشته ۸۱ هزار و ۴۰۶ مورد عقرب گزیدگی و ۸۳۸۹ مورد نیز مارگزیدگی در کشور داشته‌ایم.
 
وی افزود: در تمام مراکز، ایمونوگلوبولین ضد عقرب‌گزیدگی به اندازه کافی وجود دارد.
 
رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت تصریح کرد: در صورتی که عضو مورد گزش پایین‌تر از قلب باشد فرد بالای محل گزش را تا زمانی که به مرکز درمانی می‌روند ببندد اما به هیچ عنوان بریدن محل گزش به افراد توصیه نمی‌شود.
 
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر آمار ابتلا به سالک در کشور تصریح کرد: در سال ۷۸ بالغ بر ۲۶ هزار مورد ابتلا به سالک داشتیم اما در سال ۱۴۰۳، تعداد ۸ هزار و ۲۶۷ مورد ابتلا داشته‌ایم. سیستان و بلوچستان، خراسان و در خوزستان به دلایل شرایط اقلیمی بیشتر موارد را به خود اختصاص داده‌اند.
 
درمان رایگان سالک در کشور
 
زینلی با بیان اینکه بیش از ۲۰۰ مرکز تشخیص و درمان سالک داریم که در آت بیماران بلافاصله پس از تشخیص بیماری تحت درمان قرار می‌گیرند، خاطرنشان کرد: داروهای گلوکانتیم و پمادهای موضعی به صورت رایگان در اختیار بیماران مبتلا به سالک قرار می‌گیرد. همچنین شبکه مراقبت‌های آزمایشگاهی در کشور برای دریافت نمونه‌های بیماران وجود دارد.
منبع : وبدا
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


شرکت های برگزیده