چهارشنبه ۱۸ تير ۱۴۰۴ , 9 Jul 2025
اصلاح باور غلط درباره مصرف سرم ضروری است

سرم، دارو است نه نوشیدنی تقویتی!

کارشناس واحد تجویز و مصرف منطقی دارو در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: تصور عمومی مبنی بر تاثیر مفید سرم در هر نوع بیماری نادرست است و مصرف غیرضروری آن می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد.
سرم، دارو است نه نوشیدنی تقویتی!
به گزارش فانا، فاطمه عبدل‌آبادی با بیان اینکه درخواست سرم از سوی بیماران در بسیاری از موارد توجیه علمی و پزشکی ندارد، اظهار کرد: متاسفانه برخی افراد با فشار بر پزشکان، خواستار تجویز سرم می‌شوند در حالی‌ که این اقدام نه‌ تنها مفید نیست بلکه می‌تواند سلامت آنان را نیز تهدید کند.

وی ادامه داد: سرم‌ها مانند هر دارویی، موارد مصرف مشخص (اندیکاسیون) دارند و تجویز آنها باید براساس شرایط بیمار، سابقه پزشکی، بیماری زمینه‌ای و بررسی کامل بالینی انجام شود. برخلاف تصور رایج، سرم نه نوشیدنی تقویتی است و نه برای هر حال ناخوشایند تجویز می‌شود.

این کارشناس معاونت غذا و داروی دانشگاه با اشاره به وضعیت مصرف سرم در استان گفت: در فهرست ۳۰ داروی پرمصرف استان چند نوع سرم از جمله سرم نمکی در بین ۱۰ قلم اول قرار دارند که بخشی از این مصرف بالا ناشی از باور نادرست عمومی نسبت به اثربخشی همیشگی سرم در بهبود حال بیمار است.

عبدل‌آبادی هشدار داد: تجویز نادرست سرم می‌تواند برای برخی بیماران مضر باشد. به عنوان مثال، استفاده از سرم نمکی در بیمار مبتلا به فشار خون یا سرم قندی برای فرد دیابتی می‌تواند خطرناک باشد؛ بنابراین، پزشک با در نظر گرفتن این فاکتورها تصمیم‌گیری می‌کند.

وی کاربردهای صحیح سرم را شامل جبران کم‌آبی، تامین الکترولیت‌ها، کاهش حجم خون، تامین کالری در شرایط خاص، مسمومیت‌ها و موارد مشابه عنوان کرد و گفت: در مواردی مثل اسهال به جای اصرار بر تزریق سرم، مصرف محلول خوراکی ORS می‌تواند جایگزین مناسب، ایمن‌تر و موثرتری باشد.

این کارشناس تاکید کرد: آگاهی‌بخشی به مردم برای اصلاح باورهای نادرست در حوزه مصرف دارو، از جمله سرم، نقش مهمی در ارتقای سلامت جامعه و مدیریت منابع دارویی دارد و همه افراد باید در این زمینه مسوولانه رفتار کنند.
منبع : وبدا
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


آخرین عناوین
شرکت های برگزیده