نشست گروه علوم بهداشتی و تغذیه فرهنگستان علوم پزشکی ایران با حضور اعضای این گروه علمی و جمعی از متخصصان و کارشناسان با موضوع "بررسی تولیدات و واردات محصولات تراریخته و ایمنی غذایی" برگزار شد.
به گزارش فانا، در این نشست، محمدی رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با اشاره به ضرورت استفاده از محصولات تراریخته، منافع و چالشهای آن را تشریح کرد.
در ادامه، ملبوبی از اساتید این پژوهشگاه ضمن ارائه تاريخچه و گزارشي از توليد محصولات تراريخته در جهان و ايران افزود: عمده محصولات مذكور در ايران از طريق واردات روغن، سويا و ذرت تامين و صرفا۳۰۰ هزار تن از طريق توليد داخلی است.
وی خاطرنشان کرد: توليد محصولات تراريخته می تواند موجب افزايش ۲۲ تا ۲۵ درصدی محصول و كاهش ۳۷ درصدی استفاده از آفت كش ها و همچنين كاهش ۳۹ درصدی هزينه توليد شود و افزايش حدود ۶۸ درصدی منفعت كشاورز را به همراه داشته باشد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: بهره وری از توليد محصول تراريخته ايمن در داخل كشور می تواند ضمن حفظ تنوع زيستی، توليد محصول مقاوم به خشكی و آفت ها را افزايش داد. نياز سالانه خوراك دام (سويا وذرت) در كشور ۱۰ تا ۱۲ ميليون تن است كه در صورت عدم تامين آن از طريق توليد يا واردات، امكان حفظ توليد وجود ندارد.
در ادامه جلسه، دهدشتی قائم مقام وزیر در امور مجلس، صالحی جوزانی معاون پژوهشی و فناوری سازمان تحقیقات و گوهرکانی مشاور وزیر و مدیرکل دفتر محیط زیست و توسعه پایدار وزارت جهاد کشاورزی نیز به بیان دیدگاهها و ارائه راهکارهایی در این زمینه پرداختند.
کارشناسان حاضر درنشست تاکید کردند که وجود يك كارگروه ايمنی زيستی در كشور می تواند ارقام و نژادهای ايمن (۲۵ تا ۳۰ رقم) را شناسايي كرده و واردات آنها محصولات مرتبط از سوي آزمايشگاه های مرجع ارزيابی و سپس ثبت و سفارش انجام می گيرد و نیز هنگام ورور كالا مجددا نمونه گيری انجام و آزمايش شود.
گفتنی است در برنامه هفتم، دولت موظف شده تا ساليانه ۲۵ درصد از واردات محصولات تراريخته بكاهد اما متاسفانه توليد آن در كشور ممنوع شده است كه با توجه به گسترش خشكسالی و كم آبی در كشور، خطر كمبود محصول و تامين امنيت غذايی جدی خواهد شد.
در پایان این نشست، مقرر شد جلسات تخصصی بیشتری به منظور بررسی دقیقتر ابعاد مختلف این موضوع برگزار شود.