مدیرعامل شرکت داروسازی باریج اسانس گفت: در زیست بوم ایران، تنوع گیاهان دارویی بسیار زیاد است و این حوزه بازاری بکر بوده که میتواند ارزش افزوده بالایی را نصیب کشور کند اما متاسفانه شاهد خامفروشی گسترده در این حوزه هستیم.
محمدمهدی حقوقی در گفتوگو با خبرنگار فانا افزود: سالانه حجم زیادی از گیاهان دارویی کشور به صورت خام و سنتی به کشورهای دیگر صادر میشود، اگرچه متاسفانه آمار و ارقام شفافی در این زمینه وجود ندارد.
وی گفت: با توجه به توانمندی فرمولاسیون دارویی در کشور میتوانیم گیاهان دارویی را تبدیل به دارو و سپس محصول تولیدی را به بازارهای منطقه و جهان صادر کنیم که در این صورت ارزش افزوده بالایی نصیب کشور میشود.
وی میزان صادرات داروسازی باریج اسانس را به صورت میانگین حدود ۱ تا ۱.۵ میلیون دلار در سالهای مختلف اعلام کرد و افزود: این میزان صادرات و مقایسه آن با صادرات داروی برخی از کارخانههای تولید داروهای شیمیایی نشان میدهد که پتانسیل زیادی در زمینه صادرات داروهای گیاهی و ارزآوری برای این کشور از این محل وجود دارد.
مدیرعامل شرکت داروسازی باریج اسانس خاطرنشان کرد: در سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی مصوب ۱۳۹۲، سهم داروهای گیاهی از کل بازار دارویی کشور ۲۰ درصد تعیین شده است. براساس مطالعهای که انجام دادم، به عنوان مثال سهم داروهای گیاهی از بازار دارویی آمریکا حدود ۲۰ درصد بوده است. در همین راستا اگر اندازه بازار داروهای شیمیایی کشور در ۱۴۰۳ حدود ۲۲۰ همت بود، باید حدود ۴۰ تا ۴۵ همت از این بازار مربوط به داروهای گیاهی باشد اما با این وجود اندازه این بازار هماکنون حدود ۲۰ همت است، به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت که براساس سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، اندازه بازار داروهای گیاهی کشور باید دو برابر شود.
حقوقی با اشاره به سابقه قدرتمند و چند هزار ساله طب سنتی در ایران و توانمندی بالای کشور در صنعت داروهای گیاهی توضیح داد: در افزایش سهم داروهای گیاهی از بازار دارویی کشور بخشهای مختلف شامل دانشگاهها، کارخانهها و رگولاتوری نقش دارند. در حوزه دانشگاهی، باید نگاه سنتی حاکم بر ارتباط بین صنعت و دانشگاه اصلاح شود. ایده و فکر در دانشگاهها شکل میگیرد و باید به نحوی برنامهریزی شود که مطالعات، تحقیقات، پایاننامهها، دانشنامهها و مقالات در حوزه گیاهی دارویی و داروهای گیاهی در نهایت به محصولات قابل عرضه در بازار تبدیل شوند. متاسفانه هماکنون دیدگاه صنعتی بر دانشگاهها حاکم نیست و اعتماد متقابل بین دانشگاه و صنعت به شکلی قوی شکل نگرفته است، درحالیکه همکاری متقابل بین دانشگاه و صنعت منجر به انتفاع هر دو طرف میشود.
وی عنوان کرد: در حوزه رگولاتوری نیز هنوز نگاه رگولاتور به داروهای گیاهی در حد فرآوردههای خوراکی، پوستی و مخاطی بوده و این باور در رگولاتور به وجود نیامده است که صنعت داروهای گیاهی قادر به فعالیت در سطوح بالاتر از جمله کلاس A و حتی تولید داروهای هازارد است. در صورتی که در دنیا، داروهای گیاهی بسیار باکیفیت با اندیکاسیونهای درمانی مختلف تولید میشوند. به عنوان مثال منشا دو داروی ضد سرطان وین کریستین و وین بلاستین یا داروی دیگوکسین از مواد گیاهی است. باید تلاش کنیم همگام با کارخانهها، دیدگاه رگولاتور و وزارت بهداشت هم در زمینه طب سنتی و داروهای گیاهی تقویت شود.