نتایج یک مطالعه بلندمدت نشان میدهد: مصرف منظم سیبزمینی سرخکرده خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را به میزان چشمگیری افزایش میدهد این در حالی است که سایر روشهای تهیه سیبزمینی (آبپزکردن، پختن و پورهکردن) چنین خطری را ایجاد نمیکنند.
به گزارش فانا، وبگاه سایتِکدِیلی در گزارشی آورده است:
مطالعه جدید دانشکده بهداشت عمومی هاروارد نشان میدهد جایگزینی هر شکل از سیبزمینی (سرخکرده، پخته، آبپز یا پوره) با غلات کامل میتواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.
یافتههای این پژوهش که به تازگی در نشریه معتبر بیاِمجِی (BMJ) منتشر شده، نشان میدهد مصرف سه وعده سیبزمینی سرخکرده در هفته، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۲۰ درصد افزایش میدهد.
سیدمحمد موسوی پژوهشگر ارشد این مطالعه توضیح میدهد: مطالعه ما با بررسی اَشکال مختلف سیبزمینی، رژیم غذایی در طول دههها و بررسی اثرات جایگزینی سیبزمینی با سایر غذاها، بینشی عمیقتر و جامعتر ارائه میدهد. ما به جای اینکه به این بپردازیم که سیبزمینی خوب است یا بد؟ این سوال ظریفتر و مفیدتر را بررسی میکنیم که سیبزمینی چگونه باید تهیه شود و چه چیز دیگری میتوانیم به جای آن بخوریم؟
این پژوهش که با بررسی دادههای ۲۰۵ هزار و ۱۰۷ نفر در طول ۳۰ سال انجام شده، نشان میدهد جایگزینی سیبزمینی سرخکرده با غلات کامل (مانند نان سبوسدار، برنج قهوهای، جو دوسر و کینوا) میتواند خطر دیابت را تا ۱۹ درصد کاهش دهد. حتی جایگزینی غلات تصفیهشده به جای سیبزمینی سرخکرده نیز میتواند خطر دیابت را کاهش دهد.
پروفسور والتر ویله سرپرست این پژوهش تاکید میکند: پیام بهداشت عمومی این پژوهش ساده و قدرتمند است: تغییرات کوچک در رژیم غذایی روزانه ما میتواند تاثیری مهم بر خطر دیابت نوع ۲ داشته باشد. محدود کردن مصرف سیبزمینی به ویژه سیبزمینی سرخکرده و انتخاب منابع سالم کربوهیدرات مانند غلات کامل میتواند به پیشگیری از دیابت نوع ۲ در جامعه کمک کند.
این یافتهها بر اهمیت توجه به نحوه تهیه غذاها و جایگزینی آنها با گزینههای سالمتر در تدوین دستورالعملهای غذایی تاکید میکنند.