جمعه ۲۷ تير ۱۴۰۴ , 18 Jul 2025
رسمی‌سازی درمان‌های فاقد پشتوانه علمی و نفوذ مداخله‌گران در نظام سلامت، تهدیدی جدی برای جان بیماران و اعتبار علمی کشور است.
وقتی زالو درمانی جای ژن‌ درمانی را می‌گیرد
به گزارش فانا، رضا ملک‌زاده، رئیس پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران در نخستین نشست «شبه‌علم در پزشکی و خطرات آن برای سلامتی» که در سازمان نظام پزشکی برگزار شد، گفت: در دوره وزارت دکتر عین‌اللهی، نه‌تنها پای مداخله‌گران طب سنتی به وزارت بهداشت باز شد، بلکه مسئولیت برخی امور کلیدی نظام سلامت نیز به آنان سپرده شد.

وی افزود: در این دوره، برای درمان‌هایی که هیچ پشتوانه علمی و کارآزمایی بالینی نداشتند، تعرفه رسمی تعیین شد و حتی برخی تحت پوشش بیمه قرار گرفتند. این اقدام، مصداق آشکار گمراه‌سازی نظام سلامت و هدایت منابع عمومی به مسیری خلاف علم و شواهد بود و اعتبار علمی نظام سلامت کشور را زیر سؤال برد.

وی اظهار کرد: یکی از تلخ‌ترین پیامدهای گسترش شبه‌علم، بروز آسیب‌های جدی برای بیماران است. حداقل پنج مورد مشخص در اختیار داریم که زنانی به دلیل اضافه وزن، به مصرف داروهای گیاهی روی آوردند و این ترکیبات فاقد تأیید علمی، در نهایت منجر به نارسایی کامل کبد شد و بیماران به‌عنوان موارد اورژانسی، کاندید پیوند کبد قرار گرفتند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: مشکل آنجاست که شبه‌علم تنها در فضای غیررسمی باقی نماند. فاجعه زمانی آغاز شد که برخی پزشکان با توسل به مفاهیم طب سنتی نسخه‌نویسی کردند و برای دریافت مدارک رسمی وارد دانشگاه شدند. ورود اصطلاحاتی مانند «طب ایرانی» به ساختار آموزشی و ادامه این روند، باعث نفوذ در بخش‌هایی از بدنه تصمیم‌گیر نظام سلامت شده است.

وی ادامه داد: در زمانی که در فرهنگستان علوم پزشکی بودیم، نزدیک به ۲۰ مقاله علمی درباره خطرات شبه‌علم منتشر کردیم و بارها موضع خود را به‌روشنی اعلام نمودیم؛ اما از سوی مداخله‌گران با آسیب‌ها و حاشیه‌سازی‌های فراوان روبه‌رو شدیم. متأسفانه فرهنگستان علوم پزشکی نیز در این زمینه جدیت کافی نداشت.
منبع : سلامت رسانه
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


آخرین عناوین
شرکت های برگزیده