به گفته یک متخصص فیزیولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش، غذاهای عراقی معمولا سنگین است و معدههای ما شاید به قدرت و قوت معدههای افراد ساکن عراق نباشد؛ بنابراین زائران باید تدابیر تغذیهای در سفر به کربلا را مورد توجه قرار دهند.
به گزارش فانا، سیدمهدی میرغضنفری متخصص فیزیولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش میگوید: زائرانی که در سفر به کربلا غذاهای عراقی را برای وعدههای خود انتخاب میکنند باید بدانند، غذاهای عراقی معمولا سنگین است و معدههای ما شاید به قدرت و قوت معدههای افراد ساکن عراق نباشد.
آشنایی با خصوصیات غذاهای اعراب
از غذاهای مرسوم عراق، برنج و لوبیا و نخود پخته است. گاهی این غذاها به دلیل ازدحام جمعیت با عجله و در مدت زمان ناکافی طبخ میشود و اغلب ناپخته و گاهی چرب و سنگین است. پس قبل از خوردن غذا ابتدا آن را تست کنید که غذای مصرفی کاملا پخته و نرم شده باشد. نوع برنجی که در عراق طبخ میشود اغلب هندی است که به مزاج بسیاری از مردم نمیسازد و مخصوصا اگر پخته نباشد موجب یبوست و نفخ میشود. توصیه بر این است پودر زیره سبز، آویشن و نعنا همراه داشته باشید که اگر ناچار به خوردن غذاهای نفاخ شدید روی غذا میل کنید یا داخل دوغ و ماستهای دربسته بریزید.
اعراب در غذاها از روغن، زیاد استفاده میکنند به طوری که ماده غذایی در روغن غوطهور میشود و هضم آن را سخت میکند. مثلا فلافل سنگین و تند است و صفرا را بالا میبرد و موجب بیخوابی و خارش پوست میشود و مصرف آن برای گرممزاجان مناسب نیست. همچنین غذاهای مانده و سختهضم و سنگین یا دارای عدس و بادمجان را کمتر بخورید چون سبب گرفتگی عضلات و بیخوابی میشود.
به این چاشنیها توجه کنید
نمک بهترین پاککننده و میکروبکش است. قبل و بعد از غذا کمی نمک بچشید یا در آب ریخته و دهانشویه و غرغره کنید. استفاده از دمکرده لیمو با آب جوش یا نوشیدن چای لیمو عمانی که گاهی در حین پیادهروی به زائران داده میشود و پاشیدن پودر لیموعمانی روی غذاهای گرم و سنگین پیشنهاد میشود، چون به مهار تولید صفرای مازاد و حرارت زائد به خصوص در مزاجهای گرم کمک میکند. همچنین اگر غذا سنگین بود یا حرارت بدن بالا رفت میتوانید از سرکه و سماق هم استفاده کنید.
زیاد خرما نخورید و قهوههای تلخ را تست نکنید
مصرف زیاد خرما برای مردم ایران و به خصوص مردم مناطقی که زیاد خرما نمیخورند مناسب نیست، چون خرما با تولید اخلاط زیادی همچون صفرا و سودا فرد را دچار آلرژی، خشکی، جوشهای پوستی، حرارت و گرمی خون میکند. از نوشیدن و حتی تست کردن قهوههای خیلی تلخ و غلیظ عراقی (عربی) که بوی سوختگی دارد به شدت بپرهیزید، چون سازگار با مزاج ایرانیها نیست. مصلح قهوه، انجیر و بادام است. از مصرف چای زیاد حتی اگر رقیق باشد اجتناب کنید، چون مدر بوده و سبب خشکی مزاج میشود.
یکجاخوری غذاهای مختلف ممنوع
خود را در معرض غذاهای مختلف با مزاجهای متفاوت قرار ندهید. اگر مزاج ما گرم است باید از گرمیها و شرایطی که گرمی مزاج را بالا میبرد، پرهیز کنیم و در صورت سردی مزاج از مصرف غذاهای با طبع سرد بپرهیزیم. چاقها مزاج تری دارند و باید از مصرف حجم بالای غذاهای سنگین پرهیز کنند و لاغرها باید غذاهای قابل هضم بخورند و تعداد وعدههایشان بیشتر اما در حجم کم باشد.
حتما غذا را به صورت نشسته و با آرامش کامل بخورید. غذا را خوب بجوید و پس از میل غذا چند قدم پیادهروی مختصر و سپس نیمساعت استراحت داشته باشید تا عملیات استقرار و هضم غذا به خوبی انجام شود، سپس به پیادهروی ادامه دهید.