سه شنبه ۱۷ تير ۱۴۰۴ , 8 Jul 2025
کارشناس مسوول اداره پیوند و بیماری‌های خاص وزارت بهداشت:

لزوم قرار گرفتن داروی پالیویزومب در بسته حمایتی نوزادان نارس

نشست راهبردی درمان پیشگیرانه RSV در نوزادان پُرریسک با رویکرد بالینی و اقتصادی، روز ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ در محل معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران با حضور جمعی از کارشناسان حوزه سلامت، پزشکان و متخصصان و نمایندگانی از سازمان‌های بیمه‌گر درمانی و کارشناسان وزارت بهداشت برگزار شد.
لزوم قرار گرفتن داروی پالیویزومب در بسته حمایتی نوزادان نارس
به گزارش خبرنگار فانا، دکتر شهرام نوروزی متخصص اطفال و فوق‌تخصص طب نوزادی و پیرامون تولد و کارشناس مسوول اداره پیوند و بیماری‌های خاص وزارت بهداشت در این نشست اظهاراتی را مطرح کرد که اهم آنها به شرح زیر است:

- ویروس سین‌سیشیال تنفسی (RSV) یکی از عفونت‌های ویروسی شایع است که اغلب کودکان تا دو سالگی، دستکم یک مرتبه به آن مبتلا می‌شوند. این عارضه در کودکان نارس، بیشتر دیده می‌شود. حدود ۵۰ درصد از علل پنومونی‌ها و بیش از ۹۰ درصد علت برونشیولیت در شیرخواران و نوزادان، ویروس سین‌سیشیال تنفسی است.

- ویروس سین‌سیشیال تنفسی سویه‌های مختلف دارد که دو زیرگروه آن موسوم به A و B هستند و زیرگروه A، بیماری شدیدتری را از خود بروز می‌دهد. این بیماری آزاردهنده به خصوص در نوزادان نارس مشکلات جدی‌تری ایجاد می‌کند.

- نحوه انتقال این ویروس همانند سرماخوردگی از راه‌های معمول مانند ترشحات مخاطی، بزاق، دست‌های آلوده است و روی ظروف آلوده مشترک و غذای مشترک و سطوح آلوده به ویروس، اسباب‌بازی‌های کودکان حتی تا شش ساعت امکان ماندگاری وجود دارد.

- نوزادان آلوده تا چهار هفته قابلیت انتقال بیماری را به دیگران دارند. دوره کمون بیماری دو تا هشت روز است اما اغلب بعد از چهار تا شش روز به طور معمول مشاهده می‌شود و علامت آن مانند سرماخوردگی است. در ابتدا عطسه و آبریزش و علائم ساده‌ای مانند سرماخوردگی دارد اما یکباره غافلگیر می‌کند و سه روز بعد از علائم اولیه، این عارضه با خس خس سینه همراه می‌شود. در شرایطی که تصور می‌شود با یک عفونت دستگاه تنفس فوقانی مواجه هستیم، ناگهان با عفونت دستگاه تنفس تحتانی روبرو خواهیم شد و دستگاه تنفس تحتانی را درگیر می‌کند.

- از نظر اپیدمیولوژی، سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرده است که بیش از ۶۰ درصد کودکان تا دو سال و بیش از ۸۰ درصد شیرخواران زیر یکسال به این عفونت مبتلا می‌شوند و البته پنومونی و برونشیت نیز با این عارضه همراه می‌شود.

- یکی از علل بستری شدن کودکان در بیمارستان‌ها، ویروس سین‌سیشیال تنفسی است. ۹۰ درصد کودکان زیر دو سال، امکان ابتلا در یک مرتبه و ۵۰ درصد کودکان امکان دو مرتبه ابتلا و بیشتر را دارند.

- بررسی‌ها نشان داده است که سالانه ۳۳ میلیون مورد از عفونت‌های دستگاه تنفس تحتانی در دنیا به عارضه ویروس سین‌سیشیال تنفسی ارتباط دارد. طبق آمار جهانی، حدود ۱۰ درصد از مبتلایان بستری می‌شوند اما در ایران بیش از این رقم بستری می‌شوند که شاید به دلیل مراجعه دیرهنگام و خوددرمانی در منزل است.

- فصول سرد سال، مهر، آبان و آذر، بیشترین آمار مبتلایان در نیمکره شمالی را شامل می‌شود اما در دوران شیوع کووید، تعداد مبتلایان به ویروس سین‌سیشیال تنفسی کم شده بود.

- علائم شبیه سرماخوردگی است. عوامل خطر موجود در عارضه ویروس سین‌سیشیال تنفسی در نوزادان نارس بیشتر است. (نوزاد متولد شده با سن بارداری کمتر از ۳۷ هفته نارس محسوب می‌شود). کودکانی که در فصل سرد سال، سن زیر شش ماه دارند و متولد فصول سرد سال هستند و نوزادان کم‌وزن نیز بیشتر در معرض خطر ابتلا قرار دارند. پسرها بیشتر مبتلا می‌شوند، مبتلایان به آسم و قرار گرفتن در معرض دود دخانیات نیز احتمال ابتلا را برای آنان افزایش می‌دهد. اماکن پرجمعیت و مدارس یا مهدکودک‌های پرجمعیت بیشترین میزان ابتلا را دارند.

- کودکان زیر دو سال نیازمند درمان جدی و دقت نظر هستند، کودکان نیازمند اکسیژن و کودکان زیر دو سال که ناهنجاری مادرزادی دارند، بیشتر در معرض ابتلا هستند. کودکان دچار نقص ایمنی و آنهایی که مشکلات عصبی عضلانی یا مشکلات قلبی دارند و کودکان مبتلا به سندرم داون جز مواردی هستند که نیاز به دقت نظر بیشتر دارند چون احتمال ابتلا به ویروس سین‌سیشیال تنفسی در آنها بیشتر است.

- آنچه اهمیت فراوان دارد، داشتن یک بسته خدمتی برای نوزادان بیمار است، به خصوص نوزادان نارس. البته که نوزادان نارس نیازمند انواعی از غربالگری‌ها هستند. باید تلاش کنیم که داروی پالیویزومب جزو داروهایی باشد که در بسته حمایتی نوزادان به خصوص نارس قرار می‌گیرد.
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


شرکت های برگزیده